Artist(s): Terugklap
Catalog number: LOMEK018
Released: February 2011
Format: 12″
Pressed: 300

 

 

 

Terugklap is crisp, raw and powerful. He creates the banging, broken, in-your-face beats you want for 2011. His first solo-EP on vinyl bangs, scratches and leaves you wanting for more. His style is best described as energetic, glitchy, humorous and dynamic. Killer!

Terugklap is duidelijk. Hij maakt in your face breakbeats van nu. Zijn eerste EP op vinyl stamt, schuurt en vraagt eigenlijk alleen maar om meer. Verder laat de stijl van Terugklap zich het best omschrijven als als energiek, glitchy, droogkomisch en dynamisch. Dik.

De Amsterdammer die achter Terugklap schuil gaat, geeft zijn identiteit nog altijd niet prijs. En nog altijd maakt dat geen klap uit. Na zijn release Rugklacht uit 2009 komt hij nu met de 12” Gister. Net als op zijn vorige album kenmerkt de muziek zich hier door moddervette, gruizige beats, samples, veel droogklotenhumor en gewoonweg lekker pakkende ritmes, waarbij hij met boerenklompen door genres als idm, glitch, breakbeat, techno, hip hop, house en dub walst. De vorige keer heb ik het wel omschreven als techno gemaakt van boerenvla. Nu wil ik daar graag techno van vanille vla met gemalen geluiden uit Mario games van maken, afgewisseld met beats van vloeibaar rubber en allerhande fijn gesnipperde geluiden. Die allerhande geluiden, echt een Terugklap ding, kunnen werkelijk van alles zijn, van huis-, tuin- en keukengeluiden tot straatgeluiden en maffe verdraaide stemmen. Hij is dan ook in staat deoflessen, potloden, muntgeld, wasknijpers en andere alledaagse voorwerpen om te toveren tot percussie-instrumenten. En waarschijnlijk omgekeerd percussie-instrumenten tot wasknijpers en dergelijke, maar dat terzijde. Het muziekplezier spat er vanaf en dat is een hoop waard. Je hoeft niet heel serieus te doen om goed voor de dag te komen. De artiest die je op enigszins verknipte wijze nog wel in de muziek terughoort is Aphex Twin, maar eigenlijk loopt elke vergelijking spaak bij deze originele en uiterst smakelijk vermakelijke muziek. Vet geluid, dat bepaald niet van gister is. Jan Willen Broek