Artist(s): Apzolut, Deng Zero, Maersk, Modules, Seegee, TheSmokeCella, TokTek, Tubish, VD Inc
Catalog number: LOMEK001
Released: January 2004
Format: LP
Pressed: 500

 

 

Lomechanik 
Een dikke plak vinyl van een Nijmeegs electronica collectief. Lomechanik mocht al voorprogramma’s verzorgen van rovane, Funkstorung en Jamie Lidell en uit het feit dat die reuzen hun support-act niet de deur uitzetten, mag ongeveer blijken welk vlees we in de kuip hebben. De bassen boomen heftig, de beats beuken in gelijke mate en daarboven spelen zich clitcherige avonturen af die je met voorichtige pogingen tot vocalen en raps verzoenen. Collectief de computers op stang jagen: in Nijmegen werkt het. Jacob Haagsma. Oor.
Hoe diep kan de groef van zwart blinkend vinyl zijn? We formatteren onze harde schijf. Alles wat we weten is fout en er ligt nog steeds sneeuw in mijn straat. De trillende beats van Lomechanik ontregelen mijn hartslag. Ik word vierennegentig, mijn pacemaker heet ‘Let Me See’ van Apzolut en ik slik geen medicijnen, nu niet en nooit meer. Ik maak deze plaat tot mijn dieet. Ik zoek naar mijn vijf favorieten. Kiezen is een kunst en hier is het altijd weer verliezen. Questions: wie dweept met George Clinton, welke Rephlexplaat ontbreekt in hun archief en kennen ze ‘Acid Me Do It’, die handgemaakte drum ‘n bassfabel van het Zuid-Afrikaanse Krushed &Sorted? Ik glijd uit over ‘Simmplicity’ van Modules en wil weten welke drie platen hij meeneemt naar een onbekend eiland. We luisteren opnieuw en wachten op het moment dat de zoemende baslijn invalt. Willen is kunnen. Mijn hoofd tolt en ik tel teveel referenties die allemaal kloppen. ‘After Later’ van Muslee zou een goed nummer van Arovane kunnen zijn en The Smokecella en Terra hebben de woede en de beats van Asian Dub Foundation in zich. Ik wil ze live zien, ga morgen op zoek naar een club die ze boeken wil. ‘Ninety One Stix’ trilt een eind weg en we zijn terug bij de uitgang. Ik zweet, schud met mijn lijf en heb het koud. Er ligt nog steeds sneeuw in mijn straat. Rewind. (pds) – Gonzo