Artist(s): Julien Mier
Catalog number: LOMEK012
Released: October 2009
Format: MP3
Pressed: 0

 

 

 

Julien Mier. Muziekstudent (Composition and Music Production) uit Santpoort. Santpoort ligt in Noord Holland direct aan zee (net iets boven Haarlem). Een wandeling vanaf het dorp, door de duinen naar de zee was ook het uitgangspunt van de EP met 6 nummers die vanaf 3 oktober 2009 gratis van deze website te downloaden is. Julien vermengt elektronica en analoge/ akoestische instrumenten (fluit, basgitaar, gitaar, enkele casio/yamaha’s/stem, allen zelf ingespeeld) samengebracht in een organische roes.

Subjectivisten: “Ik zat me net te bedenken hoe je een download noemt die eigenlijk een mini cd of lp zou zijn in het echte leven. Een mini download? Een RAM-vriendelijke download met keurmerk A? Als je Julien Mier heet dan kan je het ook eigenlijk niet maken om met grote releases op de proppen te komen. Dat het wel groots uit kan pakken blijkt wel op de volgende gratis download Have Courage Funny Thing, wederom op het prestigieuze Nijmeegse Lomechanik. Deze mini van de student compositie & muziekproductie finisht net na de 22 minuten en bevat 7 prachtige miniaturen. Mier woont bij Santpoort, niet in het gesticht maar wel vlakbij zee. Een wandeling vanaf het dorp door de duinen naar die bewuste zee is het uitgangspunt van deze mini. Je komt er van alles tegen en helemaal direct langs de zee, want die vervoert van alles zonder onderscheid te maken. Precies zo gaat het met de muziek van Julien Mier. Je denkt eerst dat het een IDM plaatje wordt, maar al snel duiken er allerlei andere stijlen of flarden van stijlen op, want eigenlijk kan je de muziek nooit vastpinnen op één stijl, tenzij avontuurlijke muziek een stijl is. Ambient, singer-songwritermuziek, glitch en veldopnames duiken allemaal op naast de IDM. Hij brengt deze hetzij met analoge elektronica (casio’s, yamaha’s) of akoestische instrumenten (gitaar, bas, fluit) aan de man. Daarbij zingt hij af en toe op zachte wijze. Wat er dan aanspoelt, samenvloeit, elkaar afwisselt en weer verdwijnt zijn elementen van Boards Of Canada, Cluster, Isan, Autechre, Kraftwerk, FS Blumm en Hood met heel veel subtiele details. Een luisterrijk organisch kleinood”. Door jan Willem Broek.

Recentie cut-up: “Het eerste wat door het hoofd schiet is Hood, die ook zo mooi de ‘acoustic electro’ (of acolectro) weten te brengen. Qua melodieën leunt het hier en daar sterk op de IDM, maar het heeft niet die acute bevrediging: daarvoor gebeurt teveel. Het klinkt als een verzameling van je favoriete platen, maar je weet niet zo goed welke. ‘Have Courage Funny Thing’ zou vooral bij het vroegere Morr erg op z’n plek zijn geweest. Erg sfeervol”. Door: Evelyn Austin -Cut Up.