Artist(s): DJ Jorg
Catalog number:LOMEK017
Released: February 2011
Format: 12″
Pressed: 200

 

 

 

Jorg comes with his first solo-EP on vinyl, after releasing various tracks on compilations and two free download releases. This EP, on beautiful transparent blue vinyl, delivers music that is narrative, atmospheric and sometimes bestranging. Jorg digs in his crates filled with stacks of old vinyl, records parts here and there and uses it as he seems fit, to create his very personal and intruiging view on music. Simultaneously spaced out, catchy and groovy.

Jorg komt na het releasen van meerdere tracks op verzamelaars en een tweetal freedownloads met zijn eerste solo EP op (blauw) vinyl. De EP is verhalend, sferisch en soms vervreemdend. Jorg graaft door stapels oud vinyl, neemt van alles op en doet er vervolgens zijn ding mee. Spaced out en wat verderop ook catchy en groovend. Reacties op eerdere releases: Hij flirt hij met IDM, trip hop, glitch, hip hop, dark ambient, techno en plunderphonics, waarbij hij het experiment niet uit de weg gaat. Je waart jezelf in een ander parallelle realiteit, die als een film of een onwerkelijk mooie nacht aan je voorbij trekt.

Een artiest die het Lomechanik label annex collectief uit Nijmegen al jaren opsiert, is Jorg, ook wel DJ Jorg of Jorg de Man geheten. Hij brengt zijn releases veelal uit met als titel een catalogusnummers, maar zijn muziek is veel meer dan een nummer. Je kunt hoogstens stellen dat het je niet afleidt van de sterke inhoud. Op zijn album Lomek07 weet hij te imponeren met het betere elektronische knip- en plakwerk. Hieruit rollen de meest fantastische collages, die een nachtelijke sfeer uitademen. Hij bereikt zijn voorlopige hoogtepunt in 2009 met het gratis te downloaden Lomek10, waarop hij flirt hij met uiteenlopende elektronische stijlen, waarbij hij het experiment absoluut niet uit de weg gaat. Je waart jezelf in een ander parallelle realiteit, die als een film of een onwerkelijk mooie nacht aan je voorbij trekt. Het is nog subtieler en beter dan zijn vorige release. Is dat nog te evenaren? Ja hoor, Jorg doet dat gewoon en gooit er zelfs nog een schepje bovenop. Met zijn nieuwe 12” Lomek017, uitgebracht op transparant blauw vinyl, trekt hij de lijn van zijn vorige release gewoon verder door. Hij perst hier op eigenzinnige wijze speelse en uitgekiende elektronica in een filmisch en mysterieus jasje. Met elegant stuiterende beats, nachtelijk jazzy atmosferen, idm, glitch, ambient, trip hop, illbient, plunderphonics en elektro-akoestische muziek trekt hij op filmische wijze de nacht in. Je hoort hier allerlei stemmen, gefluit, organische en spookachtige elementen doorheen die het geheel op fraaie en tot de verbeelding sprekende wijze inkleuren. In dit nachtelijke patchwork hoor je elementen van Aphex Twin, The Tape-beatles, Hypo, DJ Shadow, The Caretaker, Amon Tobin en DJ Spooky terug. Een half uur lang stort je jezelf in een onwerkelijk, ruimtelijk avontuur met onbekende bestemming. En waar je precies landt doet er eigenlijk niet eens meer toe, want je weet alleen door de titels als “Rocket”, “Love Bleep”, “About Robots” en “Doornroosje” al dat het hoe dan ook een betoverend surrealistische ervaring oplevert. Nummer Lomek017 is van grote klasse! – Subjectivisten

De verrassing is al weggeëbd. Maar dat vermindert het luisterplezier bij de nieuwste release van Jorg niet. De met stomme verbazing slaande ‘lomek10’ wordt nu opgevolgd door het op blauw transparant vinyl geperste ‘lomek17’. Zoals gebruikelijk verspilt Jorg aan titels geen tijd. Hij wil liever in oude vinylarchieven snuisteren, de beste platen bovenhalen, de gevonden geluiden knippen en plakken. Als een volleerde sampledief jaagt Jorg door de verschillende muziekstijlen en houdt hij geregeld halt bij IDM, glitch, trip hop, techno en zijn grootste dada plunderphonics. In het buitenland wordt hij voorgelopen door grote namen als DJ Shadow, Aphex Twin of zelfs Flying Lotus. Terwijl die heren hun centen tellen, laat Jorg horen dat hij best mag meedingen naar de award voor de beste plunderaar. Muzikaal staat hij alvast een grote stap verder dan op ‘lomek10’. Terwijl die plaat nog een grote diversiteit aan stuiterende beats was, heeft Jorg ditmaal gekozen voor meer structuur. De plaat dendert minder opvallend langsheen het walhalla van genres. Dit komt vooral doordat Jorg zijn wereld op vinyl in twee delen deelt. Rustig en knetterend.Op de A-kant richt Jorg zijn pijlen nog meer op mysterieuze sfeerschepping. Doordat hij meer dan ooit tijd steekt in zijn fijnzinnige geluidscollages die zich vastgrijpen aan ambient, illbient en nachtelijke sfeer. Stemmen worden gekleefd aan knisperende elektronica. Langzaam op ‘Rocket’, verleidelijk op ‘Love bleep’.Waar de rust overheerste op kant A, dwingt de B-zijde zich met ‘About robots’ in een hectische reis door het geluidsuniversum van Jorg. De blieps en beats nemen het voortouw en botsen op tegen andere speelse geluiden. Dat loopt dan verder uit in ‘Car 763’. Tsjirpend. Trage hiphopbeats omringen ‘Doornroosje’.
Nijmegen is nu echt wel te klein geworden voor Jorg en zijn Lomechanik-collectief. ‘Lomek17’ is wederom pure passie en klasse, ditmaal op 33 toeren geperst. Met andere woorden: een aanrader. Katrien Schuermans – Cutting Edge