Artist(s): DB
Catalog number: LOMEK009
Released: October 2009
Format: MP3
Pressed: 0

 

 

 

Iedereen die wellicht een jaar terug vol enthousiasme naar de Melkweg afreisde om Plaid te zien, werd warm verwelkomd. Niet door Plaid, die tegenvielen, maar door het voorprogramma: dB. Ondertussen een naam die regelmatig bij 030303 langskomt, en het is op ‘een’ goed te horen waarom. Voor ieder die van warme electronica houdt een godsgeschenk; dB is melodieus, rauw, gelikt, warm en klinisch tegelijk. Deze release is het voor de openingstrack ‘Aurora’ alleen al waard. En o, wat zou het fijn zijn deze op plaat te hebben. Door: Evelyn Austin

Waarom ze toch zo geheimzinnig doen over hun identiteit daar op het Lomechanik label is me een raadsel. Ten eerste zijn de laatste releases allemaal gratis, dus daar wordt de gemiddelde Nederlander alleen maar blij van. En de muziek is van een dusdanig niveau dat ze ook echt geen risico lopen een muilpeer te krijgen of iets dergelijks. Dat geldt ook zeker voor dbmet zijn release een (The Early Works 2006/2007), waarop hij inderdaad de nodige decibellen en tevens drum ’n’ bass produceert. Via zijn andere project Nulvijfzevendrie (netnummer van Lochem, waar deze vandaan komen) ontdek ik pas dat db voor Dirk Boersma staat. Dirk Boersma, onthoud die naam. Wellicht dat je db al eerder hebt gehoord op de geweldige compilatie Ruis Voor Thuis & Iets Met Biets. Want iets met beats heeft hij wel kan ik bevestigen. Deze laat hij op allerlei manier kletteren en klateren dat het een lust is, maar altijd harmonieus, helder en melodieus. Het is een steeds wissellende combi van ingrediënten, zoals de desolaatheid en heldere clicks van een Beaumont Hannant, de IDM van Autechre, de knarsende elektronica en adhd-drum ‘n’ bass van Venetian Snares, de dromerige drum ’n’ bass rushes van DJ Shadow en de zachte elektronica van Murcof. Maar hoe heftig de beats, tempo- en ritmewisselingen soms worden, hij, Dirk Boersma dus, zal altijd een zalvende symfonische laag, een pianoklanken of enkele soulvolle zangpartij erachter plaatsen om de klappen op te vangen. Muziek om met veel plezier en bewondering naar te luisteren. Veel geweldigs met beats en geheel voor niets. Door jan Willem Broek.

Het mp3-label Lomechanik vond het al veel te laat in oktober 2009 bij de release van db’s ‘één’. Nu pas op Cutting Edge is schandelijk te laat. Maar net als jij kijken wij met een argwanend oog naar het onstuitbare uitdijningsgedrag van netlabels. Gratis downloads zonder wegwijzers zijn niet altijd onze dada.
Tot nu, moeten wij met veel schaamrood toegeven. De catalogus van Lomechanik wilden wij geduldig uitgraven tot de zoektocht op het steengoede ‘één (the early works 2006/2007)’ botste. Sinds loeit db oorverdovend luid door onze hoofdtelefoon, die ongeneeslijke middenoorontsteking ten spijt. Afgezonderd van de wereld, volledig geabsorbeerd door zijn adhd-beats, de knarsende elektronica en de melodieuze tussenwringende symfonische laagjes. Het doet ons in bochten wringen; dansen gebeurt in verhakselde, spastische lichaamsbewegingen.Verborgen achter zijn initialenalias creëert Nederlander Dirk Boersma deze drum ‘n’ bass van de bovenste plank die zelfs duurbetaalde gevestigde waarden als Plaid steevast naar huis speelt. Openingstrack ‘Aurora’ wedijvert met Hudson Mohawke. ‘Gnoti sauton’ is wat 65 Days of Static zo graag zou willen doen. ‘Mana’ is de soundtrack bij het ‘oorlogje spelen’ van de buurjongen. De beats gaan retteketet, Aphex Twin in het rond gestrooid, Venetian Snares ontzenuwd. Zachte elektronica gaat voortdurend in de clinch met de ijzerscherpe beats. Warm ontmoet kil. Elektronica flirt met soul. Gratis en voor niets. Helaas. ‘één’ roept om de warmte van vinyl, de charme van een knarsende naald. De drum ‘n’ bass van db gijzelt zijn luisteraar. De luisteraar hapt in blijde verwondering naar ijle adem. Verstikkend en puur genot. Gratis en voor niets.
 Katrien Schuermans